Miesto lahodných syrov a šťastných kráv: Švajčiarsko (29.10.-5.11.2021)

Miesto lahodných syrov a šťastných kráv: Švajčiarsko (29.10.-5.11.2021)

Počas dobrovoľníctva na Kostarike som spoznala veľa úžasných ľudí. Jedným z nich bol aj Čech Martin, ktorý žije vo Švajčiarsku. Slovo dalo slovu a netrvalo dlho, kým sme začali plánovať, ako spojiť moje cestovateľské plány s malým výletom do krajiny, ktorá sa vyznačuje dokonalou čokoládou, lahodnými syrmi, neskutočne krásnou prírodou a veselými kravami. Koncom októbra som si cestou domov spravila menšiu odbočku vo Švajčiarsku.

Syry, ktorých som nikdy nemala dosť

Kým som sem neprišla, nebola som nejaký významný fanúšik syrov. Jasné, zjedla som ich a doteraz nedopustím na taliansky parmezán. Potom som však ochutnala 12 mesačný švajčiarsky syr a moje chuťové bunky zažili gurmánsky orgazmus. Viete, čo bola moja každodenná otázka? „Dáme si dnes syr? Už dlho som žiaden nejedla…“ Tradičné švajčiarske jedlo sa volá fondue. Je to roztavený syr s vínom a korením, ktorý sa podáva v kotlíku, ktorý jedlo neustále prihrieva. Ak máte cestu okolo Švajčiarska, toto jedlo proste musíte ochutnať. Ďalšia lahôdka sa volá raclette. A je to opäť roztavený syr. Predstavte si malý, dvojposchodový gril. Na horné poschodie si dáte baby zemiačiky a to, čo máte radi grilované – ja som tam mala hríbiky, prosciutto a ananás. Na spodné podlažie si na lopatke vložíte hrubší plátok syra, ktorý sa vám tam roztaví. Grilovaný zemiačik si dáte na tanier, cez to „vysypete“ z lopatky syr a na vrch do toho roztaveného syra vnoríte opražené hríbiky a ananás. Kvôli týmto dvom jedlám by som sa do Švajčiarska teleportovala ihneď.

Miesto, kde sa stretne história so súčasným umením

Gruyère je krásne stredoveké mestečko uprostred hôr. Predstavte si, že sa prechádzate po námestí, kde vám muzikanti vyhrávajú na alpských lesných rohoch, o chvíľu narazíte na krásny hrad, okolo vás sú lesy zafarbené do rôznych jesenných farieb a zrazu objavíte múzeum HR Gigera. Pre tých, ktorí o HR Gigerovi ešte nepočuli, mám dobrú správu: určite ste už o ňom počuli. Tento pán je autorom monštra Votrelca. A nehovorte mi, že vám nič nehovoria filmy Votrelec alebo Votrelec vs. Predátor. Fanúšik Votrelca teda rozhodne nie som, avšak návštevu tohto múzea vrelo odporúčam. Zažijete veľa pocitov, ale rozhodne nebudete sklamaní. A aby toho nebolo málo, pri múzeu sa nachádza aj menší bar v štýle Votrelca. Gruyère je veľmi zaujímavé mesto. A viete, čo tu ešte stojí za zmienku? Továreň na výrobu syra La Maison du Gruyère. A sľubujem, že o jedle už nepoviem ani slovo.

Ako som videla Mont Blanc

Bolo to jednoduché: vyviezla som sa lanovkou na vrch Moléson, z ktorého vrcholu som videla vrchol Mont Blancu. To ste nečakali, čo? Ja som zase nečakala, že budem až tak veľmi uchvátená švajčiarskou prírodou. Či už to bol výhľad z Molésonu alebo jazero Greyerzesee, kam sme sa boli pozrieť. Na každom rohu sa veselo pásli kravy a ja, zarytý turistický odporca, ktorý preferuje vyviezť sa na vrchol lanovkou, som si povedala, že kebyže tu žijem, asi aj začnem chodiť na tie turistiky. Ale aby som nepreháňala, minimálne na lyže by som si sem určite vybehla.

Kravy, záchod a obedňajší kľud

Osobne som zo Švajčiarska bola príjemne prekvapená. Prechádzala som sa v krásnom meste Luzern, kde som do nitky zmokla. Videla som tu hádam najbrutálnejšie verejné toalety, ktoré boli nielen čisté a priestranné, ale bolo tu aj mydlo, dva elektronické splachovače, sušiak na ruky, utierky a toaletný papier. Švajčiarsky syr by som dokázala jesť každý deň a o čokoládach Toblerone a Lindt ani nehovorím. Všade naokolo vidíte, ako sa tu celé dni pasú moje šťastné kravičky. Za prekročenie rýchlosti o 21km/h (čo bola moja normálka v USA) by vám tu zobrali papiere. A keby ste sa rozhodli v nedeľu alebo v čase obeda presúvať nábytok, či nedajbože vŕtať, zavolajú na vás policajtov. Je to čas na oddych a nie na prácu. A vedeli ste, že Červený kríž bol založený práve v Ženeve? Švajčiarsko je proste fajn krajina. Ale len do toho momentu, kým si po návrate domov skontrolujete stav na účte.

S láskou,